- Een ambtenaar gooide een ongelukkig balletje op tijdens tennis en scheurde daarbij een pees, waardoor hij uiteindelijk niet meer kon werken
- Als zijn salaris na twee jaar arbeidsongeschiktheid wordt teruggeschroefd naar 70 procent stapt hij naar de rechter, schrijft Binnenlands Bestuur.
- Volgens de ambtenaar kon zijn pees tijdens tennis scheuren door “oud, defect en niet-verstelbaar kantoormeubilair” op zijn werk en is er sprake van een beroepsziekte.
Een ambtenaar die tijdens tennis een balletje opgooide en daarbij zijn pees scheurde, wijt dat aan oud en slecht kantoormeubilair op zijn werk, het ministerie van Justitie en Veiligheid. De man die door de schouderblessure uit de roulatie raakte, stapte naar de rechter.
Dat blijkt uit een gepubliceerde uitspraak van 20 april die jurist Michel Knapen behandelt op Binnenlands Bestuur. De man die in het artikel de gefingeerde naam Wim Glasberg krijgt, zag zijn salaris gekort worden met 30 procent. Dat is gebruikelijk na twee jaar arbeidsongeschiktheid, tenzij sprake is van een beroepsziekte, dan heb je langer recht op doorbetaling van het volledige salaris.
Glasberg eiste bij zowel de rechtbank Noord-Nederland als in hoger beroep dat de minister zijn schouderklachten zou erkennen als beroepsziekte. Volgens hem kon zijn pees tijdens tennis scheuren, omdat hij moest werken met “oud, defect en niet verstelbaar meubilair”. Hij eiste een schadevergoeding.
Verschillende deskundigen kwamen eraan te pas. Dat slechte ergonomie een peesscheur veroorzaakt is uitermate onaannemelijk, wel kan deze veroorzaakt worden door trauma of ouderdom, stelde een van hen.
In het hoger beroep erkent de Raad dat de werkomstandigheden niet altijd goed waren, maar oordeelt net als de rechtbank dat causaal verband tussen werkomstandigheden en de schouderklachten niet is aangetoond. Glasberg krijgt geen schadevergoeding.